De preventieve oplossing voor duurzame landbouw

Twee jaar geleden zijn wij begonnen met het zoeken naar een preventieve oplossing voor duurzame landbouw. In samenwerking met Logiqs B.V. en Luminaid zijn wij bezig met het ontwikkelen van een teeltcontainer met een regelbaar klimaat.

Door de jaren heen hebben wij een teeltcontainer ontwikkeld met een oppervlakte van 6m2. Binnen deze container kan er een optimaal klimaat worden gecreëerd dat perfect past bij het geteelde gewas. Het gaat hier niet alleen om voedsel, maar ook om siergewassen. Momenteel wordt er in Nederland doorgaans in kassen geteeld. Hierbij gebruiken kwekers chemicaliën om parasieten te bestrijden en gebruikt men aardgas om de kassen te verwarmen. Ook blijft er bij de bewatering van de planten veel restwater over, dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Het systeem dat wij aan het ontwikkelen zijn, maakt het mogelijk om zonder uitstoot, vervuiling en verspilling gewassen te telen.

Elke teeltcontainer bestaat uit twee lagen, waarbij de bovenste laag de planten van licht en warmte voorziet. Door middel van LED lampen worden de containers verwarmd en verlicht. Op deze manier wordt ook het dag- en nacht ritme nagebootst. Boven de lampen bevindt zich een luchtregelaar. Deze regelaar zorgt voor de recirculatie van de warmte, die wordt geproduceerd door de LED lampen. Naast de recirculatie zorgt de regelaar ook voor de verdeling van de warmte, zodat de temperatuur binnen de teeltcontainer gelijk is. De voeding van de planten wordt verwerkt in het water. De hoeveelheid water wordt bepaald door sensoren en camera’s die de groeifase van het gewas in de gaten houden. Deze technologie zorgt ervoor dat de teelt 50% sneller verloopt dan normaal en de kans op mislukking van de oogst nagenoeg nihil is.

Het project wordt momenteel op kleine schaal uitgevoerd. Zo is er een levering geweest in Venlo, waar er wordt gewerkt met zaadmonsters. Tevens wordt er een container geproduceerd voor een floating farm in Rotterdam.

Dit project bevindt zich nog in de beginfase en wij zijn dan ook volop bezig met het finetunen van de te gebruiken technologie. Het uiteindelijke doel is om door heel Nederland vertical farms te plaatsen, waar mensen uit de omgeving groente, fruit en siergewassen kunnen bestellen.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Druk op enter om te zoeken