Indrukwekkend verticale tuinbouw project

Kortgeleden is er bericht verschenen in de nieuwsbrief van topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Een deel van deze nieuwsbrief is gewijd aan het Greencube 2.0 project. Induct B.V. is nauw betrokken bij dit project en dat is de reden dat wij dit bericht ook op onze website delen.

Bij verticale tuinbouw worden gewassen soms tot wel op zo’n twintig meter hoogte gekweekt waardoor er grote verschillen kunnen ontstaan in het klimaat. Ons bedrijf heeft samen met Logiqs B.V. en Luminaid een subsidie van €268.086,- gekregen voor een MIT R&D-samenwerkingsproject om tot een integrale oplossing te komen voor de verticale tuinbouw waarbij licht, klimaat en intern transport bij elkaar komen.

Jeffry van Noord en Ruud Tijs van Logiqs: “Wij willen een modulair systeem ontwikkelen met een regelbaar microklimaat per teeltcontainer waarbij licht, voeding, watergift, koolstofdioxide, temperatuur en luchtvochtigheid per teeltunit gestuurd kan worden, exact afgestemd op de groeifase van een gewas.”

Via een intern transportsysteem kunnen de teelttafels van boven naar beneden verplaatst worden. Slimme sensoren en camera’s houden de planten in de gaten en zorgen voor de optimale teeltomstandigheden per teelttafel. Met dit systeem wordt volgens Jeffry de verticale tuinbouw ook toepasbaar voor vruchtdragende gewassen, eet- en siergewassen. “Het oogsten gaat met de Greencube 2.0 een stuk gemakkelijker door de verplaatsbare tafels. De planten komen naar je toe.”

De microklimaat teeltunit is inmiddels getest bij Botany in Venlo en de resultaten zijn veelbelovend. “Het systeem werkt: we zien dat de opbrengst per vierkante meter teeltoppervlak toeneemt. Het totale energieverbruik daalt doordat de belichting een integraal onderdeel is van de klimaatregeling. We zien nog veel meer handige toepassingen die we aan dit systeem kunnen toevoegen, maar onze eerste stap is kijken naar de vraag in de markt.”

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Druk op enter om te zoeken